Čisti telefoni

8. maj 2001, Nikola Tomasevic

Operateri mobilne telefonije na zapadu daju telefone po cenama koje su znatno ispod proizvodjackih, poneki telefoni se cak daju besplatno u prasku za ves i slicno. Ovakvi telefoni sadrze i pretplatnicku karticu (SIM kartica) za odredjenog operatera i pretplatom na 12 ili cak 24 meseca.

Osnovna ideja operatera je da kroz telefonske racune otplati telefon. Racuni za telefone koji su prodati na ovaj nacin (kodirani telefoni) veci su oko tri puta od onih koji idu uz telefone koji nisu prodati sa pretplatnickom karticom (ne kodirani telefoni) koji su su visestruko skuplji u prodaji.

Da bi zastitili telefone da se ne koriste na mrezama drugih operatera koji imaju nize cene razgovora, operateri u softver svojih telefona postavljaju zahteve za prepoznavanjem odredjenih kodova. Ti kodovi uobicajeno predstavljaju CC kod (country code odnosno kod zemlje operatera) i NC kod (network code odnosno kod mreze operatera). Ove kodove sadrzi svaka SIM kartica i svaki operater ima svoj CC i NC kod. Za nasu zemlju CC kod je 220 a NC kod zavisi od mobilnog operatora i za mrezu Mobtela kod je 01 i 03 za Telekom.

Kada se u telefon ubaci kartica sa ne adekvatnim CC i NC kodom telefon odbija (ne prepoznaje) karticu i na displeju telefona izbacuje poruku tipa „SIM card not accepted“, „SIM rejected“, „Insert correct card“ ili nesto slicno (sadrzaj i jezik poruke zavise od tipa telefona i jezika na koji je podesen). Kada se tako nesto pojavi na displeju telefona prilkom njegovog ukljucivanja to znaci da se u njemu nalazi nekorektna SIM kartica ili da je takvom telefonu potrebno dekodiranje, odnosno uklanjanje zastitnih kodova (predhodnog) mobilnog operatora.

Ukoliko je telefon vec radio neko vreme sa nekom od nasih kartica i posle nekog vremena se pojavi ovakva poruka, ne znaci da je telefon potrebno dekodirati vec da je u pitanju neki kvar (mozda i ostecena SIM kartica) i treba se obratiti servisu ili, ako je telefon jos pod garancijom, prodavcu telefona. Ni u kom slucaju NEMOJTE SAMI otvarati telefon da proverite da se nije otkacila neka zica. U mobilnom telefonu nema zica, a i neodgovarajucim alatom mozete ostetiti telefon pa ce vas zamena oklopa telefona verovatno vise kostati nego da ste odmah otisli u servis.

Kao zakljucak se moze reci da ako imate nameru da donosite telefon iz inostranstva, za jedan takav potez imate racunicu (u odnosu na cene telefona kod nas) samo ukoliko kupujete telefon koji je vec na nekoj mrezi.

Da bi zastitili telefone da se ne koriste na mrezama drugih operatera koji imaju nize cene razgovora, operateri u softver svojih telefona postavljaju zahteve za prepoznavanjem odredjenih kodova. Ti kodovi uobicajeno predstavljaju CC kod (country code odnosno kod zemlje operatera) i NC kod (network code odnosno kod mreze operatera). Ove kodove sadrzi svaka SIM kartica i svaki operater ima svoj CC i NC kod. Za nasu zemlju CC kod je 220 a NC kod zavisi od mobilnog operatora i za mrezu Mobtela kod je 01 i 03 za Telekom.

Takvom telefonu je pre prikljucenja na neku od nasih mreza neophodno dekodiranje. Pre nego sto se odlucite za model telefona i kupite telefon, proverite u nasim servisima da li je taj telefon moguce dekodirati kod nas i koja je cena dekodiranja za taj model telefona. Za pojedine redje i pogotovu skuplje telefone dekodiranje vas moze kostati koliko pola ili cak ceo telefon nize klase ali uobicajena cena dekodiranja ne predstavlja neku posebno veliku stavku u odnosu na cenu telefona. Prilikom izbora modela i kupovine telefona OBAVEZNO obratite paznju na kojoj frekvenci radi telefon. Nasa mobilna telefonija radi na 900 MHz i NE PODRZAVA GSM na 1800 MHz sto znaci da treba da kupite telefon koji radi na 900 MHz ili je DB (dual band sto znaci da radi i na 900 MHz i na 1800 MHz).

Prilikom dekodiranja mobilnog telefona njemu se uklanja zahtev za mreznim kodom ili mu se upisuje novi softver koji ne sadrzi podatke o CC kodu ili NC kodu. Obe operacije su potpuno bezopasne za telefon i dekodirani telefon radi isto tako dobro kao i onaj koji nikad nije bio „stavljen“ na mrezu.

Prilikom izbora modela i kupovine telefona OBAVEZNO obratite paznju na kojoj frekvenci radi telefon. Nasa mobilna telefonija radi na 900 MHz i NE PODRZAVA GSM na 1800 MHz sto znaci da treba da kupite telefon koji radi na 900 MHz ili je DB (dual band sto znaci da radi i na 900 MHz i na 1800 MHz

Dekodirani telefon se po dekodiranju moze koristiti na bilo kojoj mrezi pa i na onoj na koju je prethodno bio zakljucan. Da li je telefon vec bio na nekoj mrezi mozete znati samo po tome da li negde na masci telefona stoji oznaka mreze D2, ONE, SFR, OLA ili nesto slicno ili se moze desiti da se prilikom ukljucenja telefona pojavi oznaka mreze na koju je telefon prethodno bio zakljucan.

I na kraju kao zakljucak se moze reci: SLOBODNO kupite dekodiran telefon jer takav telefon radi kao i „pravi“ telefon. Prilikom kupovine obratite paznju na garanciju da li se odnosi samo na softver telefona, samo na hardver ili se garancija odnosi i na jedno i na drugo (na zalost za neke telefone se uopste ne daje garancija sto ukazuje na njegov kvalitet i vek trajanja).

Ukoliko vam neko ponudi dekodiranje telefona u varijanti pikovanja telefona, odnoso, ugradnju dodatnog cipa u telefon (jer je neke od mobilnih aparata moguce i tako ili samo tako dekodirati) nemojte prihvatati tu varijantu jer ona nije bas najsrecnije resenje.

Telefon kupljen kod nas je u 99.9% slucajeva „dekodiran“ telefon, odnosno, vec skinut sa neke mreze. Takav telefon mozete slobodno kupiti i koristiti. Na nasem trzistu skoro je nemoguce naci potpuno cist telefon a i on bi bio znatno skuplji od dekodiranih telefona.

NAPOMENA
Ukoliko vam neko ponudi dekodiranje telefona u varijanti pikovanja telefona, odnosno, ugradnju dodatnog cipa u telefon (jer je neke od mobilnih aparata moguce i tako ili samo tako dekodirati) nemojte prihvatati tu varijantu jer ona nije bas najsrecnije resenje.

Jedan komentar na “Čisti telefoni”

  1. sasa kaže:

    obavestite me kolika je cena dekodiranja nokie 6288. hvala.

Ostavite komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena.)