Sloboda za RS domen

10. sep 2008, Goran Aleksic

RS domenSrpski, RS domen, danas 10. septembra 2008 godine, završava sa fazom početne registracije i ulazi u fazu održavanja registra YU domena koja će trajati do jeseni 2009.

Krajnji korisnici koji su uživali pravo na YU domen imaju još nekoliko sati da to pravo obezbede i pod RS domenom, kod nekog od tridesetak ovlašćenih registara.

Puštanje RS domena u slobodan promet

Od petnaestog septembra 2008 godine u podne, svi domeni čiji korisnici nisu iskoristili svoje pravo prvenstva, biće stavljeni na raspolaganje tržištu – svakom kupcu koji ispunjava uslove propisane od strane srpskog registra RNIDS.

To ne znači da od 15. septembra 2008 korisnici YU domena gube pravo na registraciju istoimenog RS naziva, već da su im šanse za tako nešto najverovatnije jako male, obzirom da se očekuje da tržište i trgovci domenima vrlo brzo zakupe sve takve domene.

Stari Jugoslovenski domen

Takozvani „stari“ Jugoslovenski Internet domen – YU, odlazi 30. septembra 2009 godine u prevremenu penziju sa tek napunjenih dvadeset godina, ali obzirom na burnu istoriju izazvanu nacionalnim i ostalim prosvetljenjima na ovim prostorima i na teške uslove rada, možemo smatrati da je imao beneficirani radni staž.

U periodu od 3. novembra 2008 do 2. marta 2009 godine, zainteresovani korisnici koji žele da YU domen koriste do samog kraja, mogu izvršiti produženje registracije kod ovlašćenih registara. Ta registracija važiće do 30. septembra 2009 godine.

Prvog oktobra 2009 – odlazi poslednji Jugosloven.

Jedan komentar na “Sloboda za RS domen”

  1. Zerina kaže:

    Samo same gluposti sanjajte, sanjajte, koja RS, to ne postoji, nece nikad ni postojati.

Ostavite komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena.)