Internet rodjendan

30. okt 2009, Rade Kravica

Internet rodjendanNa današnji dan 29. oktobra 1969 godine rodjen je Internet. U kasnim večernjim satima sa Univerziteta Kalifornija Los Andjeles (UCLA), prema Stenford istraživačkom institutu (SRI), uspostavljena je prva Internet konekcija – „host to host“ komunikacija.

Čarli Klajn (Charley Kline) sa UCLA, sudent programer, je imao čast da bude prvi Internet korisnik i na svojoj koži oseti šta to konkretno znači.

Plan pionira Interneta je bio da se sa UCLA Sigma 7 računara uloguju na PDP koji se nalazi na SRI: „korisnik“ sa kalifornijskog univerziteta će kucati komandu „LOG“, a „administrator“ na stenfordskom računaru, kada primeti, otkucaće komandu „IN“ – da mu omogući pristup.

Kada je dogovor utanačen, uspostavili su paralelno telefonsku vezu i oko 22.30 stvar je krenula…

Čarli Klajn je otkucao slovo „L“. Sa Stenforda telefonom javljaju da je „stiglo“.

Potom je otkucao slovo „O“. Sa Stenforda su javili da je i ono „stiglo“.

Kada je Čarli Klajn otkucao „G“, na stenfordskom PDP računaru je – pao sistem.

Tako je izgledala prva Internet konekcija. U odredjenom smislu je bila neuspešna, jer plan nije uspeo i Čarli se nije ulogovao, ali to je prva komunikacija izmedju dva udaljena računara i samim tim taj dogadjaj predstavlja rodjenje Interneta kakvog ga znamo danas.

Oko sat vremena nakon ovog dogadjaja, procedura je ponovljena i u drugom pokušaju je bila uspešna. Ovoj mreži su se ubrzo pridružili univerziteti Santa Barbara i Juta, formiran je ARPANET – preteča Interneta.

Leonard Kleinrock
Leonard Kleinrock, Youtube.com

Linkovi

Foto na naslovnoj strani

Jean Pierre Dalbera

Ostavite komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena.)