Menopauza i njeni simptomi

15. jan 2006, Jelena Sekulic

Menopauza je definisana kao trajni prekid menstrualnog ciklusa koji se javlja posle prestanka rada jajnikaKlimakterijum je period u kome postepeno odumire funkcija jajnika. To je period života svake žene od kraja reproduktivne faze, preko perimenopauze, do prvih godina postmenopauze. Potiče od grčke reči „klimakter“ što znači promena. U perimenopauzi i klimakterijumu, koji se vremenski obično podudaraju, jedino je jasno definisana pojava menopauze. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ne preporučuje upotrebu ovog termina, premda je termin klimakterijum jako dugo u upotrebi. Klimakterijum počinje između 42. i 45. godine života, i završava se 60 – 65. godine.

Menopauza je definisana kao trajni prekid menstrualnog ciklusa koji se javlja posle prestanka rada jajnika. Perimenopauza obuhvata vreme pre, tokom ili posle menopauze. Period hormonskih promena pre menopauze može biti jednoličan, ili period sa izraženim simptomima. Ovaj period može imati skrivene ili nepovezane početke, najčešće od srednjih do kasnih četrdesestih godina. Simptomi koji se tada javljaju obično se nastavljaju do perioda posle menopauze.

Početak menopauze je period koji prethodi menopauzi i karakterišu ga somatske i psihološke promene, koje se javljaju u različitom stepenu i koje utiču na promene normalnog ciklusa rada jajnika. Rano prepoznavanje ovih simptoma i primena odgovarajućih testova za proveru, može umnogome da umanji negativan uticaj. Početak menopauze je postepen i obično se može naslutiti u srednjim i kasnim četrdesetim sa svojim jedva primetnim simptomima.

Ove simptome ponekad ignorišu i lekar i pacijent. Često je teško razdvojiti simptome koji su izazvani stresom od onih koji bi mogli biti povezani sa smanjenim nivoom estrogena. Najznačajniji simptom početka menopauze kod nekih žena jeste neredovan menstrualni ciklus. Ovo se javlja kod 90% žena tokom četiri godine pre početka menopauze.

Ako ciklus traje kraće od 26 dana, menopauza nastupa nešto ranije (49 godina); ako ciklus traje duže od 33 dana, menopauza nastupa nešto kasnije (51,5 god). Kod žena koje puše menopauza nastupa godinu – dve ranije, nego kod žena koje ne puše. Ovo se objašnjava hipoksičnim efektima na jajnike, ili destrukcijom folikula u jajnicima policikličnim hidrokrabonima iz dima cigarete.

Abnormalno krvarenje je najčešće indikator histerektomije i zbog toga treba pažljivo proceniti da li je nepravilan menstrualni ciklus u početku menopauze rezultat sniženog nivoa estrogena ili je to posledica patoloških problema. Postmenopauza je period koji počinje posle poslednje menstruacije. Deli se na ranu, kasnu (posle 70. godine i naziva se još senijum) i hiruršku menopauzu koja nastupa kod hirurškog odstranjenja oba jajnika.

Znaci i simptomi menopauze

Tokom valunga raste serumska koncentracija adrenalina koja uslovljava palpitacije, ubrzan pulsAmenoreja: najočigledniji simptom prekida redovne ciklične funkcije jajnika je dugotrajna amenoreja. Prestanak menstrualnog ciklusa ukazuje da količina estrogena koju proizvode jajnici nije dovoljna da pokrene endometrijalnu proliferaciju.

Vazomotorni simptomi manifestuju se u vidu valunga, noćnog preznojavanja i palpitacija i oni predstavljaju najkarakterističnije simptome klimakterijuma.

Valunzi su periodičan simptom, i opisuju se kao trenutan period znojenja, napad toplote, često praćen lupanjem srca, osećajem uznemirenosti i ponekad praćen hladnoćom. Cela ova epizoda ne traje duže od 2 do 3 minuta, a može se ponavljati i 30 puta u toku dana. Valunzi se javljaju kod polovine ukupnog broja žena kod kojih je nastupila menopauza. Tokom valunga raste serumska koncentracija adrenalina koja uslovljava palpitacije, ubrzan puls.

Posle 30 sekundi, opada serumska koncentracija noradrenalina, uslovljavajući dilataciju krvnih sudova i povećanja krvnog protoka. Vazodilatacija obuhvata krvne sudove kože lica, nadlaktica i šaka, i dolazi do povećanja temperature.

Poremećaji sna i psihički poremećaji

Promene u spavanju dešavaju se sa godinama kod oba pola. Međutim kod početka menopauze žene imaju velikih problema sa spavanjem i nesanicom koje su povezane sa nedostatkom endogenih estrogena. Insomnija je čest problem kod žena u perimenopauzi i postmenopauzi. Endogeni estrogeni imaju veliku ulogu u emotivnom stanju, pošto utiču na aktivnost centralnih neurotransmitera, posebno serotonina.

Alfa – receptori za estrogene (ER) preovlađuju u ventramedijalnom hipotalamusu, a betareceptori (ER) jesu gušći u paraventrikularnom i supraoptičkom delu, hipokampusu. Sa starenjem, u menopauzi dolazi do pada vrednosti neurotransmitera (dopamin. neuropeptidY-NPY) i neuromodulatora (neurosteroidi, prostaglandini i katehoestrogeni). Istovremeno imamo porast vrednosti norepinefrina i somatostatina.

Najčešći psihički poremećaji su depresija, anksioznost, gubitak koncentracije, razdražljivost i gubitak libida. Primećeno je da žene koje su dugo pod supstitucionalnom terapijom ređe obolevaju od Alchajmerove bolesti, koja je najčešći uzrok demencije. Postepeni gubitak pamćenja je prva klinička manifestacija.

Dugogodišnja ispitivanja su pokazala da je acetil-holin izuzetno značajan u procesu zapažanja i pamćenja, pa je zato dat izuzetan značaj acetil-holinskom neurotransmitorskom sistemu kao terapijski postupak kod Alchajmerove bolesti.

Koža i kosa u menopauzi

Kako koža sadrži estrogene receptore, zbog toga trpi promene kad dođe do pada nivoa estrogena.

Promene na koži se javljaju oko četrdesetihih, pedesetihih godina života. Sa postepenim istanjenjem, atrofijom epiderma, naročito u delovima koji su izloženi svetlosti, dolazi do vidljivog starenja kože. Imamo degeneraciju kolagenih i elastičnih vlakana. Atrofija kože je suva, sa svrabom i lako se traumatizuje. Dlakavost se povećava u predelu lica, a smanjuje u predelima oko pubisa, aksila i temena.

Kardiovaskularni sistem

U postmenopauzi nedostatak estrogena, učestalost kardiovaskularnih oboljenja raste, jer jako brzo napreduje arteriosklerozaKardiovaskularne bolesti, uključujući bolesti koronarnih areterija i cerebrovaskularne bolesti, i dalje predstavljaju najveći problem u dobro razvijenim zemljama kao što su USA, Engleska i Skandinavija.

Ove bolesti zajedno su uzrok smrti, kod žena starijih od 50 godina, preko 50%. Utvrđeno je da estrogeni na nejasan način smanjuju opasnost od ateroskleroze. U prilog takvoj pretpostavci ide i činjenica da su kardiovaskularne bolesti čak 6-7 puta ređe kod žena nego kod muškaraca tih godina. U postmenopauzi nedostatak estrogena, učestalost kardiovaskularnih oboljenja raste, jer jako brzo napreduje arterioskleroza.

Zato kod žena u pedesetim godinama života postoji oko 46% šansi da se u daljem životu pojavi koronarno oboljenje, a verovatnoća da će od nje umreti je oko 30%. U menopauzi verovatnoća za nastajanje moždanog udara je oko 20% i 8% da će od njega umreti. Većina studija je potvrdila da se u postmenopauzi smanjuje opasnost od kardiovaskularnih oboljenja u oko 50–60% primenom adekvatne hormonske terapije, kao i smanjenje mogućnosti fatalnog ishoda kod infarkta miokarda za 40–50% kao i moždanog udara.

Više informacija o menopauzi i hormonskim promenama koje se u njoj mogu očekivati mogu se dobiti u ordinaciji „Dinulović„, Stahinjića Bana 65, telefon 011/2631-584, web sajt: www.dinulovic.com.

21 komentara na “Menopauza i njeni simptomi”

 1. Sonja kaže:

  Mislim da ste mnogo strucnom terminologijom objasnili ovaj problem, tako da u vecini slucajeva obicna zena ne moze razumeti.

 2. vera kaže:

  Mogla bi referat napisati o menopauzi, al žene držite se, ne dajte se…

 3. njacca kaže:

  nijebas toliko strucno ali se lekari ponasaju kao da je menopauza kraj sveta za zenu pa zar treba da se ubijem pre nego sto udjem u njega.Pa ako sam usla u polnu zrelost pa treba valjda iz nje i da izadjem.Zar to nije prirodno i normalno.Da je priroda zelela da zene ne postoje vise kad im prestane menstruacija zar ne bi smo sve bile mrtve.Mislim da menopauza ne znaci kraj za zenu iako me svi plase sa time.Ja zelim da radim da funkcionisem, da volim da budem voljena iako ulazim u klimakterijum jel to nenormalmo ah zaboravila sam imam dugo godina unazad visok pritisak i stalno sam na dijetama tj nije dijeta to je promenjen nacin ishrane, na lekovima ali radim ne visim na bolovanjima.Da li ovde neko moze da me makar malo utesi i posavetuje jer nadam se da priroda nudi alternativno resenje .. puno vas pozdravljam

 4. Senada kaže:

  Ne svidjaju mi se ovi tekstovi o menopauzi. Ispada da je to teska bolest koja pocinje odumiranjem svih funkcija koje jednu zenu cine zenom, a zavrsava se upravo u doba kada je vrijeme razmisljati o smrti. Tekstovi iako preuzeti i napisani od strucnjaka, djeluju veoma depresivno.

  Zasto menopauzu ne predstavite veselijim tonovima, i kao pojavu koja je normalna i koju kao takvu trebamo dozivljavati? Zamislite kako se osjeca zena kriticnih godina koja je vec emocionalno poremecena kad procita da je menopauza doba kada opada kosa, tanje se nokti, koza stari i prestaje funkcija jajnika sa nestankom menstruacije. Prevedeno to znaci da se moze odmah ziva zakopati i umrijeti.

  Jos nesto, zasto nigdje ne mogu procitati o djelotvornosti soje i sojinih proizvoda na hormone posebno u doba menopauze? Zasto zene Dalekog istoka nemaju pojma sta je menopauza – jer koriste drugaciju ishranu, i zasto se takav nacin prevazilazenja ovog zdravstvenog problema ne prenese i na nasa podneblja?

  Jer zene su zene, ma gdje bile i u kom kraju svijeta.

 5. Goran Aleksic kaže:

  Pristiglo je dosta pitanja, medjutim nismo u mogućnosti da odgovaramo, te stoga ovde zatvaramo komentare.

  Posetioce koji žele konsultacije, podsećamo da se mogu obratiti na kontakt telefon naveden u samom tekstu.

  Hvala na razumevanju.

 6. sanja kaže:

  menopauza me plasi,ali momentalno zbog moje majke koja se ozbiljno razbolela otkako je u menopauzi.Ona pre toga je bila vesela,uvek nasmejana,sve probleme je resavala lako,a sada je mnogo nervozna,nemoze da spava ima problem sa srcem,sa tiroidnom zlezdom,sa krvni pritisak,a najstrasno je sto malo po malo zapada u depresiju,nervno rastrojstvo i samo se svadja oko bilo cega.Strasno je i hocu da joj pomognem,ali neznam kako.Iako pije lekove to kako da nije dovoljno.Ona samo vraca proslost i sad je nervira zasve sto se ranije desilo.A sto je najstrasno u nasu zemlju nema tako dobri strucnjaci mislim psihijatri ili psiholozi.Oni samo daju lekove bez da pravilno pristupe problemu.Strasno je stvarno sve ovo,ali se nadam da procice,da sve ovo jesamo period.

 7. seka kaže:

  DA LI JE MENOPAUZA POCELA KOD MENE IMAM 41 GOD.I ZADNJIH 6 MESECI PET DANA PRIJE MENS.POKAZE MI SE MALO I ONDA 5/6 DANA NISTA I DUZE.IMAM OSECAJ ISTI KAO KADA TREBAM DA DOBIJEM,ali NISTA.U TOKU ODNOSA PROKRVARIM DA LI TREBAM DA SE PLASIM DA NIJE NEKA BOLEST ILI JE TO MENOPAUZA?hvala unapred.

 8. mima kaže:

  na kraju krajeva zensko dete treba ubit pri rodjenju i onako mu je zivot sa prvim skolskim danom sjeban do kraja….em se mora nositi sa more gluposti kao svoj krst a uz to trpet i muske svinje kojima nista ne fali,nit mozga imaju……ma gadi mi se svaki clanak o zeni napisan…da zensko sam…

 9. biljana kaže:

  imam 46 god.i u menopauzi sam . Od pre godinu dana sam u problemu sa tim. Mislilasam da sam blagoreceno poludela .i u poslednjem trenutku am nasla resenje. Zivot me nije mazio i nisam mogla da prihvatim cinjenicu da sam upala u depresiju. Pored velikih teskoca sam uspevala da ostanen na nogama i sada posto je sve na svom mestu ,sta se desilo ? nista samo sam ja u depresiji ! ne,nije to vec taj klimaks. U jednom trenutku po savetu ginekologa pocela sam da pijem FEMINAL derivat crvene deteline FITOESTROGENI ! verujte ja sam preporodjena . Trebalo je mesec do dva da se stabilizuje stanje i sada sam kao pre….. i ima jedna stvar ja sam zdrav.radnik i nisam verovala u crvenu det.i te proizvode dok nisam sama osetila. Poz….i dobro zdravlje

 10. Gordana kaže:

  Posle mesec dana uzimanja preparata Oestrofact E (ekstrakt crvene deteline) SVI simptomi menopauze su NESTALI! Obavezno probajte, ali budite uporne, poboljsanje necete osetiti prvih nekoliko dana, posle 2-3 nedelje pocinje da deluje!

 11. trudnica kaže:

  meni samo treba oodgovor na pitanje. Obzirom da sam ja u 43 oj godini evo zdrava trudnica, da li ja time „kupujem sebi vreme“ do menopauze ili istu preskacem? Unapred hvala na odgovoru

 12. denana kaže:

  de si nabavila crvenu derivat detelinu fitoestrogen.pozzz

 13. ljilja kaže:

  U PRAVU STA DRAGE MOJE.AKO SMO U KLIMAKSU NISMO ZA BACIT.BUDITE FIZIČKI AKTIVNE,ŠETAJTE,GAJITE CVIJEĆE KOPAJTE I SADITE BAŠTU,RADITE I GLEDAJTE NA ŽIVOT POZITIVNO.TO JE PERIOD KROZ KOJI MORA PROĆI SVAKA ŽENA. POSTOJI I MUŠKI KLIMAKS SAMO ŠTO SE MALO O NJEMU PRIČA,A VJERUJTE DA MUŠKI TO MNOGO TEŽE PODNOSE.

 14. Lori kaže:

  U pedeset prvoj sam, ovo je prakticno prvi mesec kad me preskocila menstruacija. Zenice, uzivajte, ovo su super godine, ne plasim se starenja, dvoje odrasle dece,radim k`o blesava, idem na pilates godinama, u braku manje – vise nezadovoljna, simpatija sa strane nadoknadjuje smanjenje estrogena, ocijukam sa drugaricama, idem na koncerte, a sve to planiram da radim jos dugo, dugo…

  Volite same sebe i volece vas i drugi, zivot je lep!! Pozdrav svim zenama, zene su heroji…

 15. Dina kaže:

  49 godina, zadnjih godinu dana sam imala nepravilne menstruacije, ovo je prvi mjesec kako je izostala koristim nadomjestke od soje, ublazuju vrucine i nervozu, vjezbam jogu , trcim, radim 12 do 14 sati dnevno svaki dan. Ne razmisljate puno o menopauzi nego uzivajte u zivotu, i manje cete je osjetiti, pozdrav zene, drzite se

 16. stela kaže:

  Ja imam 54godine i jos uvek imam menstruaciju.Sad su poceli ti „valunzi“ i svi ostali simptomi karakteristicni tek za perimenopauzu. Godine nisu bitne za njen pocetak, u nasoj porodici vrlo kasno se ulazi u menopauzu.Bas cu probati sa derivatom crvene deteline.

 17. Verica Bozin kaže:

  Imam 51 godinu , jos redovno menzes, ali tegobe , sve gore pobrojane , takodje su prisutne . Ja se borim sa svim , pa i sa muzevim klimaksom , dosta uspesno uz pomoc volje i Menofita koji mi je preporucila farmaceutkinja uz kombinaciju sa preparatima od cvene deteline . Videcemo , javicu efekte.

 18. Mirjana kaže:

  Zanima me koliko tipova raka dojke postoji,i sta znaci kada doktori kazu da vam je cvor u drugom stadijumu?

 19. zadovoljna kaže:

  Drage moje,volim sebe najviše na svijetu.Imam 49 i u najboljim sam godinama.KLIMAKS,šta je to?Ko je lud da se još oko toga brine?Uživam u svakom danu svog života,ne čekam da mi neko nešto pokloni,sama sebi kupujem šta mi drago…Probleme na koje ne mogu uticati,preskočim!Nikad ne patim za onim šta ne mogu imati,kolko dobijam toliko i dajem i puna sam u duši.Najvažnije je ne biti ničiji „rob“!

 20. gaga kaže:

  imam 45 godina i zadnja 2 mjeseca imim menzes 2 puta u mjesecu,da li je to menopauza

 21. mihaela kaže:

  ja imam 32 god i još jedino nisam napravila pretrage za menopauzu ali po svim ovim simptomima ja ju imam.ja menstruaciju nemam normalno več 5 god dobijem dva dana pa par mjeseci ništa imam jedno djete otkad sam rodila sve mi se poremetilo.bila sam na pregledima vadila krv pila hormone samo sam se udebljala ništa drugo mi se nije popravilo,sve sam probala isad sam odustala od svega preumorna sam od tih pustih pretraga a tableta pogotovo.

Ostavite komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena.)