O bolestima dojke

12. jan 2006, Jelena Sekulic, Zdravlje i lepota

usavršavanjem same mamografije, kao i novih tehnika snimanja, omogućeno je ranije detektovanje karcinoma dojke i podignuta je stopa preživljavanjaKarcinom dojke je najuobičajenija vrsta maligniteta kod žena i jedna je od dva vodeća uzroka smrti žena, kao posledica karcinoma. To je glavni uzrok smrtnosti kod žena u četrdesetim godinama. Jedna od osam žena razvije karcinom dojke ako poživi preko 90 godina. Karcinom dojke je najčešće zloćudni tumor. Ipak, većina žena kod kojih se dijagnostikuje rak dojke neće umreti od te bolesti. Ne postoji poznati metod u prevenciji karcinoma dojke. Zbog toga, glavna mogućnost da se izmeni prirodan tok bolesti jeste mogućnost ranog otkrića i dijagnoze.

Vredi napomenuti da se smrtost od karcinoma dojke u poslednjih pedeset godina nije bitnije promenila. Međutim, usavršavanjem same mamografije, kao i novih tehnika snimanja, omogućeno je ranije detektovanje karcinoma dojke i podignuta je stopa preživljavanja. Zato svaki lekar ima obavezu da edukuje pacijente u smislu samopregleda dojke, i da razvije rutinu pažljivog praćenja pacijenta. Naša kultura daje veliki značaj ženskim dojkama.

Anatomija i građa grudi

Grudi su velike, parne, mlečne, modifikovane ovalne žlezde, smeštene unutar površine, iznad prednjeg zida grudnog koša između klavikule i šestog do osmog rebra. Lateralna projekcija žlezdanog tkiva proteže se od gornjeg spoljašnjeg dela grudnog koša, ka aksili i zove se aksilarni rep. Prosečna težina grudi odrasle osobe je 200 do 300 grama tokom menstrualnih godina. Zrele grudi sastoje se od 20% žlezdanog tkiva, i 80% sala i vezivnog tkiva. Periferno tkivo grudi je uglavnom salo, dok centralni deo sadrži više žlezdanog tkiva. Koža dojke je debljine između 0,5 cm i 2 mm, glatka.

Grudi su sastavljene od 12–20 lobulusa raspoređenih radijalno od bradavice. Svaki lobulus je trouglastog oblika i ima jedan ekskretorni kanal, koji je otvoren ka spoljašnjosti na bradavici. Mleko nastaje u sekretornim ćelijama alveola. Posle toga se transportuje kolektivnim kanalima lobulusa koji se granaju u laktiferozne sinuse, i na kraju u ekskretorne kanale svakog grudnog lobulusa posebno. Vezivno tkivo, Kuperovi ligamenti (Cooper’s ligaments), protežu se od kože do pektoralne fascije (pectoralis fascia) koja se nalazi ispod, sl.1. Invazija ovih ligamenata malignim ćelijama dovodi do povlačenja kože, što je znak uznapredovalog karcinoma dojke. Limfatična građa grudi je izuzetno složena. Oko 75% limfne drenaže odlazi do regionalnih izdanaka u aksili.

Dojka se krvlju snabdeva iz više izvora. Gornji lateralni kvadrat snabdevaju ogranci aksilarne arterije (lateralna torakalna arterija). Centralne i medijalne delove dojki snabdevaju ogranci arterije mamarije interne. Ogranci interkostalnih arterija snabdevaju lateralne delove dojki, a pomalo krvi dolazi i iz supskapularne i dorzalne torakalne arterije. Venska drenaža se obavlja preko aksilarne vene, vene mamarije interne, i inetrkostalnih vena.

Bol u dojci (mastalgija) jeste čest simptom i najčešći razlog zbog kojeg se žene javljaju kod lekara.

Tkivo dojki je osetljivo na hormonske promene. Epitel dojke reaguje adekvatno na promenljive nivoe estrogena i progesterona, slično ostalim tkivima osetljive na hormonske promene. Strome grudi i mioepitelne ćelije dojki takođe reaguju na estrogen i progesterone.

Žene često imaju osetljivost i punoću grudi tokom lutealne faze ciklusa. Prosečno povećanje volumena grudi predmenstrualno je 25–30 ml. Predmenstrualni simptomi dojki javljaju se zbog povećanja protoka krvi, vaskularnog proširenja i zadržavanja vode. Tokom folikularne faze, postoji parenhimalna proliferacija kanala. Tokom luteinske faze, postoji dilatacija kanala, i diferencijacija alveolarnih ćelija u sekretorne ćelije. Kada menstruacija počne, javlja se regresija ćelijske aktivnosti u alveolama i kanali postaju manji.

Masivna hipertrofija grudi u pubertetu (devičanska hipertrofija) retko se javlja i ima duboko uznemiravajući uticaj na samo viđenje tinejdžeraDojke imaju isto ektodermalno poreklo kao i žlezde u koži. Razvijaju se u petoj nedelji trudnoce, od mlečnih nabora. Mlečni nabor se u početku proteže od primitivne aksile, preko ventralne površine zametka, sve do primitivne ingvinalne regije. Pri normalnom razvoju, srednji deo gornje trećine mlečnog nabora se razvija u mlečni brežuljak na zidu grudnog koša, a ostali deo nestaje. Dodatne grudi i bradavice mogu se javiti duž linija dojki, koja ide od aksile do prepona.

Postojanje više bradavica naziva se politelijom (polythelia), a prekomerne dojke polimastija (polymasthia), sl. 3. Javljaju se u procentima kod belkinja 1–2%, dok kod Azijatkinja taj postotak iznosi 5–6%. Asimetrije u obliku i veličini su češće od asimetrije u veličini i obliku bradavica.

Masivna hipertrofija grudi u pubertetu (devičanska hipertrofija) retko se javlja i ima duboko uznemiravajući uticaj na samo viđenje tinejdžera. Ovakvo stanje se najbolje rešava estetskom operacijom.

Benigna obolenja dojki

Klasifikacija i terminologija benignih oboljenja dojke su zbunjujuće. Ipak razumevanje ovih stanja je izuzetno važno. Simptomatologija i fizički nalazi benignih oboljenja prouzrokuju anksioznost i strah kod pacijentkinje, koja često misli da simptomi mogu biti povezani sa karcinomom dojke. Uobičajeni simptomi oboljenja dojke – bol i osetljivost, i znaci – masa ili iscedak iz bradavica, mogu biti rezultat bilo benignog, bilo malignog procesa.

Međutim, bol u dojci je u poređenju sa ostalima kasni simptom kod žena sa karcinom dojke i jedini je prisutan simptom kod manje od 10% ovih žena. Tokom druge polovine menstrualnog ciklusa, dojke se povećavaju po obimu, gustini i čvorićima. Ove tri promene su često povezane sa povećanom osetljivošću ili bolom.

Brojne epidemiološke studije su ustanovile povećani rizik od razvijanja karcinoma dojke kod žena sa benignim oboljenjima dojke sa atipičnom epitelijalnom hiperplazijom. Rizik varira od dvostrukog do petostrukog, u zavisnosti od stepena epitelijalne hiperplazije.

Fibrocistične promene na dojkama

Postoje tri nejasna klinička stadijuma, gde svaki stadijum ima predominantne histološke nalaze. Klinički, ovi stadijumi se znatno preklapaju.

Prvi stadijum se dešava kod žena u njihovim kasnim dvadesetim i ima termin mazoplazija (mastoplazija). Bol u dojci je prisutan prvenstveno u gornjem, spoljašnjem kvadrantu dojke. Stvrdnuti pazušni rep je na najosetljivijem mestu dojke. U toku ove faze javlja se sproliferacija strome.

Drugi klinički stadijum je adenozis, koji se javlja kod žena u tridesetim. Bol u dojkama i osetljivost su slabiji, i javljaju se pred menstruaciju. Više malih čvorića u dojci variraju 2–10 mm u prečniku. Histološka slika adenozisa pokazuje jasnu proliferaciju i hiperplaziju kanala, kanalića i alveolarnih ćelija.

Poslednji stadijum je nazvan cistična faza i obično se dešava kod žena u četrdesetim godinama. Nema jakog bola u dojkama ukoliko se cista rapidno ne povećava. Žena oseća iznenadni bol sa određenom osetljivošću i napipava neravninu u obliku grudvice. Ciste su osetljive na palpaciju i variraju od mikroskopskih do 5 cm u prečniku. Ciste kod fibrocističnih promena obično regrediraju u veličini.

Histologija fibrocističnih promena karakteristična je proliferacijom i hiperplazijom lobularnih, kanalnih i žlezdanih epitela. Najčešće proliferacija fibroznog tkiva prati epitelijalnu hiperplaziju. Ako je pacijentkinja dobro tretirana sa fibrocističnim stanjem u zavisnosti od njihovih godina, uključuje adekvatne tehnike snimanja kao i citološku aspiraciju, biopsiju finom iglom ili uzimanje isecka kada za to postoje indikacije. Većina simptoma može se kontrolisati medikamentoznom terapijom. Oralni kontraceptivi ili suplementarni progesteron tokom sekretivne faze ciklusa su bili korišćeni u tretmanu fibrocističnih promena. Oko 40% žena će imati ponovne simptome posle prekida terapije oralnim kontraceptivima.

Iscedak iz bradavice

Na iscedak iz bradavice mogu da se žale i žene sa benignim oboljenjem i žene sa malignim oboljenjem dojke. Iscedak iz bradavice je prisutan kod 3% žena sa karcinomom dojke.

Da bi bio medicinski validan, iscedak iz dojke treba da bude spontan i perzistentan kod nelaktivne žene. Važnost dijagnostikovanja etiologije spontanog nemlečnog iscetka iz bradavice je da se isključi karcinom. Maligniteti su povezani sa jasnim seroznim ili krvavim iscetkom iz bradavice. Što je najvažnije krvav iscedak, bio obilan ili minimalan, treba smatrati suspektnim za karcinom, sve dok se ta dijagnoza ne isključi.

Pre ekscizione biopsije, pacijentkinja sa upornim iscetkom bilo kog tipa treba da uradi mamografiju. Kod mlade žene sa sumnjom na intraduktalni papilom, postojeći kanal koji je obično plave boje, i malo područje oko tkiva dojke mogu se hirurški ukloniti.

O bolestima dojke, pregledima i ultrazvučnoj dijagnostici vezanoj za dojke više informacija možete dobiti u ginekološko akušerskoj ordinaciji „Dinulović„, Strahinjića Bana 65, telefon 011/2631-584, web sajt: www.dinulovic.com.

12. jan 2006, 05:38 - Zdravlje i lepota. Možete pratiti komentare na ovaj članak preko RSS 2.0 feed-a. Možete ostaviti svoj komentar, ili trekbek sa Vašeg sajta.

10 mišljenja o “O bolestima dojke”

 1. Kiza kaže:

  Tekst o promenama na dojkama je odlican. Potresno realan, dobar da zaplasi sve one koji cvikaju od godisnjeg pregleda grudi – ja se licno nateram, pa zakazem po pet meseci ranije, da se ne predomislim u medjuvremenu…

  Malo kuburim sa strucnim izrazima, ali sam se snasla.

 2. Alen kaže:

  Vrlo profesionalno objašnjenje.

  Svidja mi se vaš sajt, pogotovo sanovnik. Drago mi je da sam našao neku stranicu posvećenu kulturi.

 3. Slavica kaže:

  Svidjeo mi se vas clanak, mada nisam shvatila – s obzirom da imam ciste na mamarijama da li je opasno i da li moze da predje na tumor?

 4. Irena kaže:

  Sajt je odličan i mislim da bi svi koji imaju svoj sajt trebalo da pišu o promenama na dojci i o karcinomima.

  Moje pitanje je kada treba prvi put otići na pregled grudi i koliko hormoni utiču na pojave cista?

  Pozdrav

 5. Radmila kaže:

  Bravo za ovaj clanak. Pocetkom ove godine sam bila na prvom pregledu dojki (imam 22god). iskustvo prvog pregleda bilo je ok, madasam bila otkinula od treme i straha. Hirurg koji me je pregledao – pipao mi je tremu razbio u param parcad. Nije bas bio nezan kd me je pipao ali morao je sve da oseti pod prstima, vazno da je rekao da je sve ok.

 6. Vesna kaže:

  Odlican je sajt. Imam jedno pitanje. Pre godinu dana operacijom mi je izvadjena materica. Sada me bole grudi i ruke u ramewnima. da li je rizik sada veci?

 7. amela kaže:

  ova tekst je odlican i narvno veoma poucan

 8. Vesna kaže:

  Hvala. Informacije su najvece bogatstvo.

 9. Branka kaže:

  Informacije su odlicne, samo da dodju do svih zena. Nekad je i jedan dan bitan.

 10. MILENKO kaže:

  veoma poucno posavetovao bih svakog muskarca da procita hvala vam.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Mali oglasi

Milijan Bakić +387 66 271 054
Firma Yoofish BiH traži telefonistu sa odličnim poznavanjem njemačkog jezika. Nudimo stalni radni odnos, puno radno vrijeme od ponedjeljka do petka.

Hotel Lupus Kanjiža +381 63 550877
Potrebni recepcioneri - dva izvršioca. Potrebna spremačica - sobarica - dva izvršioca. Uslov je da imaju iznad 40 godina. Besplatan smeštaj, sa doručkom.

Branislav +381 64 367 0031
Prodajem plastične gajbe od HDPE izradjene po EU standardima. Dimenzije 600 x 400 i 150 mm, i 600 x 400 x 300 mm. Temeperatura korišćenja od -40 do +60°C.

Biljana Djordjević 063/755-8869
Motivacioni treninzi i seminari namenjeni poslovnim ljudima, sportistima, sportskim klubovima, studentima i deci kojima učenje predstavlja poteškoću. Za razvinjanje samodiscipline, samostalnosti u odlučivanju, veštine samostalnog rešavanja problema i za lakše prihvatanje promena. Mnogo bolji rezultati u poslu, sportu i učenju, razvijanje liderskih veština. Postoje opcije one-on-one, kao i grupne obuke za kompanije, sportske klubove i slično.

Nemanja Vukasović 063/150-7730
Ako vam je potreban led, ili veca kolicina leda, kontaktirajte nas od 0 do 24. Dostava besplatna, na veće količine dajemo popust.

Petar 064/122-7674
Izrada gradjevinske i umetničke bravarije, ukrasne, imitacija kovanih ograda od 45 evra po m2. Kovane ograde, terase, kapije, tende, roštilji, zavarivanje, popravka i ugradnja brava.

Sonja 065/414-6707
Kopaonik, Beogradsko vikend naselje - apartmani površine 50m2, sa četiri ležaja. Imaju kuhinju, kupatilo, grejanje je na norveške radijatore. Dnevni najam apartmana 25 evra.

Milica Petrović +382 31 332 339
Igalo, na 200 metara od mora - izdajem trokrevetne i četvorokrevetne apartmane. Imaju TV, internet, veliki parking, veliku terasu ispod kivija.

Inter CAFFE

24 korisnika prisutno: 0 registrovanih i 24 senkica. Ulogovani: Nema
Poezija - najlepsi stihovi
09.07.2018 00:35, enzensberger@Umetnost
Filigranska kapija od stihova - Dejan Milenković
25.06.2018 09:23, tragalac@Umetnost
Knjiga nadahnuća - naše pesme, stihovi, skice
16.05.2018 12:43, MikiBa@Umetnost
Dobro došli - predstavite se
16.05.2018 12:38, MikiBa@Opušteno
Poznati ljudi i naš odraz u mislima poznatih
08.05.2018 04:57, enzensberger@Umetnost
Znacenje?
21.04.2018 18:06, zaue18@Sanovnik forum
Tumačenje sna
16.04.2018 13:08, LILYy@Sanovnik forum
Sanjati napad čudnog bića
30.03.2018 11:10, jelenad@Sanovnik forum

Virtuelne razglednice

za rodjendan, godišnjicu braka, srećnu slavu, ženidbu, udaju, položen vozački, prijem u radni odnos...