Šta znamo o vantelesnoj oplodnji?

19. dec 2005, Jelena Sekulic

Sam postupak IVF-ET nije omogućio samo lečenje neplodnostiTrenutak kada je 1978 godine rodjena prva beba, Luize Brown, koja je bila začeta van tela majke, odnosno fertilizacijom jajne ćelije u in vitro uslovima, predstavlja prekretnicu za pristup i rešavanje problema steriliteta kod žene i široku primenu metoda IVF i drugih metoda asistirane trudnoće.

Asistirana humana reprodukcija

Robertu Edwardsu i Patricku Steptou sa univerziteta Cambridgea uspelo je posle petnaestogodišnjeg rada, primene znanja biologa, androloga, embriologa, fiziologa i svoje znanje upotpune do te mere da je ono rezultiralo rodjenjem živog deteta.

Sam postupak IVF-ET nije omogućio samo lečenje neplodnosti, već je doneo i nova saznanja sa područja fiziologije, menstrualnog ciklusa, ovulacije, oplodjenja, implantacije i rane trudnoće. Reproduktivna sposobnost čoveka u poredjenju sa drugim vrstama je nesavršena. Zbog velikog broja raznih oštećenja reproduktivnog sistema kod muškarca i kod žene cak 22% bračnih parova pati od neplodnosti.

Indikacije za primenu asistirane reproduktivne tehnologije (ART)

 • Oboljenje ili ostećenje jajovoda. U ovu grupu spadaju pacijentkinje kojima su odstranjena oba jajovoda – extra uterine, sactosalpinx, Hydrosalpinx, pyosalpinx, tuboovarijalni apsces.
 • Pacijentkinje kojima je odstranjen samo jedan jajovod, a drugi nije u funkciji – neprohodan ili prohodan sa morfoloskim i funkcionalnim oštećenjem do te mere da normalna oplodnja nije moguća.
 • Pacijentkinje koje imaju nefunkcionalne jajovode posle hiruške intervencije – jajovodi mogu biti prolazni, ali su oštećeni u funkciji sekrecije i motaliteta i ne pružaju mogućnost prolaska i preživljavanja normalno oplodjene jajne ćelije.
 • Pacijentkinje koje imaju definitifno oštećenje jajovoda – posledica akutnih, hronicnih adnexitisa, gde hiruška intervencija ne dolazi u obzir.
 • Pacijentkinje kod kojih nije mogao biti utvrdjen uzrok steriliteta.
 • Pacijentkinje sa dijagnostikovanom pelvičnom endometriozom.

Ginekološki status žene, starost partnera, kvalitet ovulacije, spermatogeneza, opšte zdravstveno i psihičko stanje partnera predstavljaju glavne faktore za uspesan IVF tretman.

Imunološki uzroci

Semena tečnost ima mnoge antigene, koji unakrsno reaguju sa drugim tkivima, ali nije još dokazano da li su oni uzrok za postojanje imunološkog steriliteta. Nasuprot ovome dokazano je da spermatozoid ima specifične antigene na akrozomu, na sredisnjem delu i na repu. Sperma može izazvati u genitalijama autoimunološki odgovor sa time da leukociti fagocitiraju spermatozoide, prerade njihove antigene i posredstvom odgovarajucih limfocita izazovu imunoloski odgovor. Autoimunološki odgovor na spermatične antigene kod žene, može biti humuralni ili ćelijski. Pokušaji lečenja imunološke neplodnosti uglavnom su bez rezultata.

Idiopatska neplodnost

Kao neobjašnjen fakrtor neplodnosti, smatramo onaj oblik kod kojega za period od dve godine, sa redovnim odnosima bez upotrebe kontracepcije nije došlo do trudnoće, a svi nalazi koji su dobijeni u toku ispitivanja su u granicama normale. Lečenje idiopatske neplodnosti se sastoji uglavnom u korišćenju svih poznatih terapeutskih metoda, od strogo ekspektativne metode – nada da će jednog dana doci do trudnoće ili do menopauze – do široke polipragmatične upotrebe svih do sada poznatih medikamenata i načina lečenja, uključujući i vantelesnu oplodnju.

Pošto se vantelesna metoda pokazala vrlo uspešna kod lečenja idiopatske neplodnosti, sve više se smatra da se radi o pacijentkinjama koje imaju microlezije u jajovodima, koji su naizgled normalni, što znači da je uzrok neplodnosti tubarni. Kod neuspešnog IVF treba obratiti posebnu pažnju na stanje endometrijuma, jer ispitivanja u sekretornoj fazi normalnih ciklusa kod žena sa idiopatskom neplodnošću ukazuju na poremećenu sekreciju oligosaharida.

Specijalne indikacije

Ginekološki status žene, starost partnera, kvalitet ovulacije, spermatogeneza, opšte zdravstveno i psihičko stanje partnera predstavljaju glavne faktore za uspesan IVF tretman.

Kad se radi o starosti partnera nepodeljena su mišljenja lekara, da je kod mladjih bračnih parova postupak IVF mnogo uspešniji i mnogo sigurniji što se tiče genetskih predispozicija nego kod starijih žena. Edwards i saradnici tvrde da je broj uspešnih trudnoća posle tridesetpete godine života u padu, dok kod pacijentkinja posle četrdesete godine života je ona jako niska. Johnson i saradnici su dokazali značajan porast spontanih pobačaja kod žena starijih od tridesetpete godine. Starost muškarca nema neku značajniju ulogu u uspehu IVF-ET.

Ginekološki status

Teške anomalije mogu značajno uticati na sam tok trudnoće, kao i onemogućavanje implatancije embriona. Još jedan uslov za uspešnu nidaciju je i zdrav endometrijum.

U periodu od tri do šest meseci posle preležanih akutnih virusnih ili bakterijskih bolesti kod muškarca je značajno promenjen kvalitet i kvantitet spermatozoida

Somatsko stanje

Hronične bolesti, kao što su bolesti bubrega, jetre, pluća predstavljaju relativnu kontraindikaciju za postupak IVF kod zene. U periodu od tri do šest meseci posle preležanih akutnih virusnih ili bakterijskih bolesti kod muškarca je značajno promenjen kvalitet i kvantitet spermatozoida. Infekcije Klamidijom trahomatis (Chllamidia trachomatis) kod žene i muškarca u mnogome smanjuje sposobnost oplodnje i nidaciju oplodjenih ćelija, pa je zbog toga neophodno oba partnera izlečiti pre zapoačinjana tretmana IVF-a. Relativna kontraindikacija za lečenje neplodnosti jednog od partnera mogu biti dominantne ili recesivne nasledne bolesti kod jednog od njih. Kod takvih parova neizbežno je potrebno uraditi genetske analize (analize hromozoma, RH, ABO inkopatibilnosti)

Psihički faktor

Mnoge studije posvećuju dosta paznje problemu psihičke konstitucije para koji treba da se podvrgne programu IVF-a. Istraživanja su pokazala da 50% žena i 17% muškaraca problem svoje neplodnosti, oseća kao najveći problem u životu. Istraživanja o emocionalnom stresu (Minnesota Mulltiphasic Personality Inventory- MMPI) kod parova u IVF programu, pokazalo je prisutnost stresa kod 16% žena i kod 19% muškaraca.

Stresne situacije počinju već kod prvog dolaska kod lekara, zatim kod stavljanja na listu čekanja, zatim period pripreme i uvodjenja u postupak, iščekivanje aspiracije folikula, iščekivanje da li će doći do oplodnje. Prisutni strahovi, depresija žalost i manjak samopuzdanja prate sve te faze postupka, a najdublje su posle lošeg rezultata. Zato je zadatak celog tima koji se brine o tehničkim delovima IVF da se pozabavi i psihičkim i emocionalnim problemima bračnog para koji je u postupku IVF-a.

O svemu ovome i načinu primene vantelesne oplodnje više informacija može se dobiti i u jednoj od naših ginekološko akušerskih ordinacija „Dinulovic“ – Strahinjica Bana 65, 011/2631-584, 011/2631-486, email: gao@eunet.yu, sajt: www.dinulovic.com koja već trinaest godina uspešno obavlja ovaj tretman.

3 komentara na “Šta znamo o vantelesnoj oplodnji?”

 1. Jasna kaže:

  Šta znamo o vantelesnoj oplodnji?

  Mislim da znam jer jednom sam prosla kroz to a ne sigurno dovoljno, a na putu sam i za drugi pokusaj. Sve zene koje su u mogucnosti i ustvari kojima je potrebno da naprave taj korak neka budu spremne i fizicki i psihicki, znam da ja sve to prvi put nisam dobro pretrpjela, nadam se da ce biti bolje i uspjesnije drugi putl

  Srecno zene!

 2. Ivana kaže:

  Zelim da Vam prenesem svoje pozitivno iskustvo u vezi vantjelesne oplodnje koja mi je uspjesno uradjena na jednoj klinici u Beogradu. Ja sam iz prvog pokusaja ostala trudna i danas imam djecaka koji puni tri godine za par dana.

  Upornost je kljucna stvar – naoruzajte se samopouzdanjem i vjerom da cete uspjeti i budite uporne. Sam postupak i priprema najvise je psihicki stresan, ali – ishod je najvazniji, tako da vrijedi proci kroz sva to.

  Srecno svima vama koji o ovome razmisljate, kao i vama koji ste na putu da ovo odradite.

 3. Zoran Gnjatovic kaže:

  Baš mi je drago što sam naišao na vaš sajt. Molim vas da mi kažete kakve analize su potrebne za: Imunološke uzroke neplodnosti i
  Idiopatsku neplodnost.
  Supruga i ja smo 7 godina u braku. Od supruge rezultati su svi uredu, a kod mene se pojavila bakterija enterococcus. Skoro smo išli na VTO i rezultat je negativan, pa nas zanima kako možemo saznati i uraditi analize za imunološku i idiopatsku neplodnost.
  Unapred zahvalan Zoran

Ostavite komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena.)