Vodič za kupovinu

15. jul 2001, Nikola Tomasevic

Svratite u neki servis za prodaju mobilnih telefona i pitajte sta se najmanje kvari (!). Oni najbolje znaju šta najvise popravljaju. Nemojte nikada poverovati prodavcu koji vam savetuje neki telefon kao baš stvoren za vas, jer ćete verovatno dobiti telefon koga ima najviše na lageru ili se najlošije prodaje.

Ukoliko nemate telefon, a planirate da ga kupite, prvo dobro razmislite da li vam je zaista potreban i da li stvarno čeznete za tim da u svakom trenutku budete dostupni. Kada kupujete telefon prvo dobro razmislite koliko novca želite da odvojite za telefon. Savetujemo kupovinu novog telefona. Ja bih lično, telefone podelio u tri kategorije i to prozaično – u zavisnosti od cene:

do 200 DM
telefoni ekonomske klase koji svojim performansama zadovoljavaju, ali se ne može očekivati ništa mnogo više od solidnog telefona.

od 200 do 300 DM
klasa telefona koji i po gabaritima i po performansama mogu zadovoljiti skoro svakoga (autor savetuje ovu kategoriju). U ovoj klasi je najbolji odnos kvalitet/cena.

treća klasa, koja je čist luksuz, su telefoni preko 300 DM.

Ono što ja savetujem da pri kupovini telefona bude presudno su njegove performanse, a ne dizajn. Ono na šta posebno treba obratiti pažnju su sledećih par stvari: najbitnija stvar je svakako kvalitet veze i domet, vibracija je svakako veoma poželjna kao i sat i alarm koji vam se možda u prvom trenutku učine nebitnim. Ne treba specijalno obraćati pažnju na to koliko drži baterija, jer sve što je preko 48 sati sa sve razgovorom je sasvim zadovoljavajuće. Ostale opcije kao i dizajn telefona su manje ili više nebitne stavke za odabir pravog modela.

Kad ste se već odlučili da se mašite za džep i kupite mobilni, savetujem vam da odvojite još nekih 100 do 150 dinara da kupite neki časopis o njima i dobro prostudirate karakteristike telefona. Ako ste u situaciji – svratite u neki servis za prodaju mobilnih telefona i pitajte šta se najmanje kvari(!). Oni najbolje znaju sta najviše popravljaju.

Nemojte nikada poverovati prodavcu koji vam savetuje neki telefon kao baš stvoren za vas, jer ćete verovatno dobiti telefon koga ima najviše na lageru ili se najlošije prodaje.

OBRATITE PAŽNJU NA GARANCIJU!

Nemojte prihvatati garanciju samo na software telefona ili neke slične varijante. Prodavac je dužan da vam popravi telefon bilo da je u pitanju software ili hardware na telefonu ukoliko kvar nije prouzrokovan oštećenjem (padom) ili nestručnim rukovanjem. Garancijom se ne obuhvataju baterija ni dodatna oprema telefona.

Kada kupujete telefon, odlučite se za neku već isprobanu marku sa tradicijom u pravljenju telefona, jer su tako veće sanse da uzmete dobar aparat.

Ono što ja nikako ne bih savetovao:
nokia 3210
ericsson t28
sagem 922, 930, 939, 940 ili bilo koji iz serije 9xx

Obratite pažnju na odnos kvalitet/cena, jer u poslednje vreme kod telefona više ne važi izreka „koliko para toliko muzike“.

Ako mene pitate za moje lično misljenje, najbolji odnos kvalitet/cena imaju Siemens telefoni. Savetujem c35 (oko 220 DM) ili m35i (oko 280 DM). Mada, ipak pročitajte par časopisa i posetite par servisa, pre nego donesete odluku i mašite se za budjelar.

Ukoliko vam neko ponudi dekodiranje telefona u varijanti pikovanja telefona, odnosno, ugradnju dodatnog čipa u telefon (jer je neke od mobilnih aparata moguće i tako ili samo tako dekodirati) nemojte prihvatati, jer to nije baš najsrećnije rešenje.

Posetite uskoro ovu stranicu, bice opisani neki od najboljih telefona za svaku kategoriju.

Jedan komentar na “Vodič za kupovinu”

  1. Milan kaže:

    glup vam je sajt

Ostavite komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena.)