Mali rečnik teatra

10. maja 2001, Katarina V, Kultura

AMFITEATAR – Polukruzna pozornica sa otvorenim gledalistem u kojem su sedista stepenasto poredjana. U antickom Rimu, u amfiteatru su se priredjivale gladijatorske borbe. Najpoznatiji amfiteatar je Koloseum u Rimu i onaj u Puli.

AFISA – Rukom pisana, crtana ili stampana objava na listu hartije koja se isticala na vidnim mestima. Uz njenu pomoc se javnost obavestavala o pozorisnim predstavama i drugim manifestacijama javne prirode.Najstarija sacuvana afisa (franc. Affiche, od latinske reci affigere-prikucati) potice iz 1631 godine(Pariz). Pozorisne afise mogu sadrzati glumacku podelu.

AMFITEATAR – Polukruzna pozornica sa otvorenim gledalistem u kojem su sedista stepenasto poredjana. U antickom Rimu, u amfiteatru su se priredjivale gladijatorske borbe. Najpoznatiji amfiteatar je Koloseum u Rimu i onaj u Puli.

APLAUZ – U pozoristu, aplauz je znak odobravanja i zahvalnosti publike glumcica za uspesno izvodjenje odredjenog komada. Koristi se toku izvodjenja predstave ili na kraju svakog cina. Aplauz je bio poznat jos u starom Rimu.

BURLESKA – Saljivo predstavljanje ozbiljnih likova i situacija, uz jako naglasavanje odredjenih karakteristika.

CIRKUS – U starom Rimu, zgrade sa kruznim arenama namenjene cirkuskim predstavama. Veliki cirkus u Rimu, mogao je da primi oko 180 000 gledalaca. U svom dugom razvoju, cirkus je dozivljavao razne promene. U mnogim zemljama pripada posebnoj zabavno – izvodjackoj umetnosti.

DEBI – prvo, javno nastupanje glumca ili pevaca, na pocetku umetnicke delatnosti.

DEKLAMACIJA – umetnost koriscenja govornog izraza pri izvodjenju teksta, narocito stihova.

DEKOR – Svi elementi scenografije, potrebni za izvodjenje jedne pozorisne predstave.

EKSODUS (grc.exodos) – U starom grckom pozoristu, zavrsni deo predstave, kada su glumci i hor napustali mesto igre.

EPILOG – Zavrsni deo dramskog dela, zakljucna scena posle raspleta.

FARSA – U srednjovekovnim misterijama, komicna medjuigra, kojom se razbijala monotonija. Postepeno, farsa postaje posebna dramska vrsta, u vidu male komedije, sa grubim humorom, mnogo sarkazma, i sa mnogo spoljnih efekata.

GENERALNA PROBA – poslednja proba pozorisne predstave, uoci premijere. Moze ih biti vise.

GEST – pokret citavim telom, ili samo delovima tela koji se na sceni koristi radi ilustrovanja ili pojacavanja znacenja odredjenog teksta.

GLUMAC – Umetnik, izvodjac uloga u pozorisnim predstavama, na filmu i na televiziji.

HISTRION – Glumac u pantomimi. Kako su u Rimu, prvi glumci bili Etrurci, to su ih nazvali ovom etrurskom reci.

IMRESARIO – lice koje se bavi plasmanom i organizovanjem pozorisnih predstava i koncerata.

IMPROVIZACIJA – Slobodna glumacka igra na sceni, neogranicena tekstom i nepripremljena na probama.

KABARE – improvizovana predstava, koja je nastala u Parizu, u kafanama. Prvi komercijalni kabare – Crna macka – otvoren je u Parizu 1881 godine. Danas postoji kao posebno pozoriste.

KULISA – Deo pozorisnog dekora, obicno izradjen od platna, kartona, ili nekog slicnog materijala, razapetog medju ramovima. Prvi put je upotrebljena 1619 godine.

HISTRION – Glumac u pantomimi. Kako su u Rimu, prvi glumci bili Etrurci, to su ih nazvali ovom etrurskom reci.

LICE – Licnost koja aktivno ucestvuje u razvoju dramske radnje. Svako lice ima tumaca – glumca.

LUDUS – Ovaj termin, uz oznaku scenici oznacava se za oznaku pozorisne predstave.

MARIONETA – Lutka od drveta, ili nekog drugog materijala koja se moze pokretati na razlicite nacine.

MONODRAMA – dramsko delo koje je namenjenu izvodjenju samo jednog glumca. Nastala je u grckom teatru, pre Eshila.

NO (NOGAKU) – vrsta japanskog pozorista koja se javila u XIV – XV veku. Kao glavno sredstvo izrazavanja kod glumaca koriste se maske. Radnju predstave obavezno prati orkestar nekih od tradicionalnih instrumenata.

NO (NOGAKU) – vrsta japanskog pozorista koja se javila u XIV – XV veku. Kao glavno sredstvo izrazavanja kod glumaca koriste se maske. Radnju predstave obavezno prati orkestar nekih od tradicionalnih instrumenata.

OSVETLJAVANJE (SCENSKO) – Koristi se u cilju omogucavanja sto boljeg vizuelnog pracenja predstave. U pocetku su se koristile svece, pa petrolejske lampe. Pocetkom primene elektricnog osvetljenja, krajem XIX veka, i osvetljenje u pozoristu postaje jedan od umetnickih izraza.

PANTOMIMA – Vrsta scenske umetnosti u kojoj su glavna sredstva za izrazavanje odredjenog dramskog sadrzaja pokreti tela, gestovi, mimika. Medju najpoznatijim pantomimicarima ubrajaju se Grimaldi, Debiro, Baro, Marso.

PORTAL SCENE – Otvor scene. Arhitektonski resen ukrasima.

POZORNICA – Deo pozorisne zgrade, koji se nalazi u sklopu gledalista, a namenjeno je izvodjenju pozorisne predstave.

PREMIJERA – prvo javno izvodjenje pozorisne, filmske ili cirkuske predstave. U nasem jeziku se koristi i za prvo izvodjenje nekog dramskog ili operskog dela uopste.

PROSCENIJUM – prostor izmedju otvora pozornice i orkestra.

RADNJA – U pozoristu – jedno od izrazajnih sredstava glumacke umetnosti. Glumac osim unutrasnjeg, psihickog procesa, koristi i niz fizickih pokreta za sto bolje docaravanja odredjenog lika. – U dramaturgiji – Razvoj dogadjaja u okviru odredjene fabule ili sizea.

RAMPA – granica izmedju gledalista i scene.

REKVIZIT – Predmet koji je glumcima neophodan za izvodjenje neke pozorisne predstave.

REPLIKA – Recenica koju neki glumac izgovara kao odgovor na reci partnera na sceni.Takodje moze biti i poslednja recenica nekog glumca koja iziskuje odgovor ili akciju njegovog partnera na sceni.

SCENSKI GOVOR – Saopstavanje nekog dramskog teksta, uz postovanje dikcijskih pravila, a sve u cilju maksimalne razgovetnosti, uz postovanje sadrzajne strukture teksta koji se izgovara.

SLIKA – Poseban deo cina u drami, operi ili baletu.

STATIST – Glumac koji ucestvuje u predstavi bez, ili sa sasvim malo teksta.

SLAGVORT – Rec ili cela recenica na kraju nekog monologa ili replike odredjenog glumca na sceni, koja daje povod nekoj drugoj licnosti na sceni da nastavi dijalog. Neophodno je da se slagvorti izgovaraju razgovetno.

SCENSKI GOVOR – Saopstavanje nekog dramskog teksta, uz postovanje dikcijskih pravila, a sve u cilju maksimalne razgovetnosti, uz postovanje sadrzajne strukture teksta koji se izgovara.

TALIJA – Jedna od grckih muza koja se smatrala zastitnicom komedije. Pozoriste se smatra njenim hramom, a ona zastitnicom pozorisne umetnosti.

TEATRALNOST – Govor i ponasanje u obicnom zivotu, koji podseca na onaj na sceni.

TRI JEDINSTVA – koja je obazno primenivati u drami, a odnosi se na jedinstvo radnje, mesta i vremena.

USTROJSTVO SCENE – Skup svih pojedinosti koji imaju veze sa tehnikom, koji omogucavaju normalno prikazivanje predstave.

10. maja 2001, 15:03 - Kultura. Možete pratiti komentare na ovaj članak preko RSS 2.0 feed-a. Možete ostaviti svoj komentar, ili trekbek sa Vašeg sajta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Mali oglasi

Milijan Bakić +387 66 271 054
Firma Yoofish BiH traži telefonistu sa odličnim poznavanjem njemačkog jezika. Nudimo stalni radni odnos, puno radno vrijeme od ponedjeljka do petka.

Hotel Lupus Kanjiža +381 63 550877
Potrebni recepcioneri - dva izvršioca. Potrebna spremačica - sobarica - dva izvršioca. Uslov je da imaju iznad 40 godina. Besplatan smeštaj, sa doručkom.

Branislav +381 64 367 0031
Prodajem plastične gajbe od HDPE izradjene po EU standardima. Dimenzije 600 x 400 i 150 mm, i 600 x 400 x 300 mm. Temeperatura korišćenja od -40 do +60°C.

Biljana Djordjević 063/755-8869
Motivacioni treninzi i seminari namenjeni poslovnim ljudima, sportistima, sportskim klubovima, studentima i deci kojima učenje predstavlja poteškoću. Za razvinjanje samodiscipline, samostalnosti u odlučivanju, veštine samostalnog rešavanja problema i za lakše prihvatanje promena. Mnogo bolji rezultati u poslu, sportu i učenju, razvijanje liderskih veština. Postoje opcije one-on-one, kao i grupne obuke za kompanije, sportske klubove i slično.

Nemanja Vukasović 063/150-7730
Ako vam je potreban led, ili veca kolicina leda, kontaktirajte nas od 0 do 24. Dostava besplatna, na veće količine dajemo popust.

Petar 064/122-7674
Izrada gradjevinske i umetničke bravarije, ukrasne, imitacija kovanih ograda od 45 evra po m2. Kovane ograde, terase, kapije, tende, roštilji, zavarivanje, popravka i ugradnja brava.

Sonja 065/414-6707
Kopaonik, Beogradsko vikend naselje - apartmani površine 50m2, sa četiri ležaja. Imaju kuhinju, kupatilo, grejanje je na norveške radijatore. Dnevni najam apartmana 25 evra.

Milica Petrović +382 31 332 339
Igalo, na 200 metara od mora - izdajem trokrevetne i četvorokrevetne apartmane. Imaju TV, internet, veliki parking, veliku terasu ispod kivija.

Inter CAFFE

24 korisnika prisutno: 0 registrovanih i 24 senkica. Ulogovani: Nema
Poezija - najlepsi stihovi
09.07.2018 00:35, enzensberger@Umetnost
Filigranska kapija od stihova - Dejan Milenković
25.06.2018 09:23, tragalac@Umetnost
Knjiga nadahnuća - naše pesme, stihovi, skice
16.05.2018 12:43, MikiBa@Umetnost
Dobro došli - predstavite se
16.05.2018 12:38, MikiBa@Opušteno
Poznati ljudi i naš odraz u mislima poznatih
08.05.2018 04:57, enzensberger@Umetnost
Znacenje?
21.04.2018 18:06, zaue18@Sanovnik forum
Tumačenje sna
16.04.2018 13:08, LILYy@Sanovnik forum
Sanjati napad čudnog bića
30.03.2018 11:10, jelenad@Sanovnik forum

Virtuelne razglednice

za rodjendan, godišnjicu braka, srećnu slavu, ženidbu, udaju, položen vozački, prijem u radni odnos...